Zee & omgeving

Strand, zee en omgeving: wat kunt u allemaal doen?

Een superstrand en een prachtige zee
Een superstrand en een prachtige zee

In deze rubriek vindt u 4 gedeelten, namelijk:

-    strand en zee met mooie foto's van de schoonste en breedste stranden van Zeeland, informatie over uw eigen strandcabine in de zomer, fossiele haaientanden zoeken;
-    bezienswaardigheden in de omgeving, met allerlei informatie over natuur, cultuur, steden etc. Voor zover wij deze bezienswaardigheden zelf al hebben bezocht staat er ook de kindvriendelijkheid bij vermeld;
-    attracties in de omgeving, zoals speeltuinen en pretparken etc;
-    sport en ontspanning in de omgeving.

De breedste en schoonste stranden van Zeeland!

Al 3 jaar achtereen zijn de stranden van de Zeeuwsvlaamse kust de schoonste van Nederland. Bij Nieuwvliet liggen de breedste stranden. Dus breder dan de stranden van Cadzand of Breskens.

Vanuit de woning kunt u via twee duinovergangen de zee bereiken. Bij beide duinovergangen is een strandpaviljoen met terras te vinden, namelijk St. Pierre en de Boekanier. De beide strandpaviljoens zijn het hele jaar door geopend (in november en begin december zijn beide strandpaviljoens drie weken gesloten, maar nooit tegelijkertijd).

In het zomerseizoen is bij de duinovergang St. Pierre een strandwacht en EHBO-post geopend en zodra het mooi weer is opent de strandshop zijn deuren.

Uw eigen gratis strandcabine bij al onze woningen

Uw eigen strandcabine voorzien van alle gemakken
Uw eigen strandcabine voorzien van alle gemakken

Als service voor onze gasten huren wij elk jaar eigen strandcabines op het stand van Nieuwvliet. U loopt er dus zo naar toe. Het scheelt u 50 euro per week en een heleboel gesjouw.

De strandcabine bevat ook 2 ligbedden, strandstoelen, een windscherm, kinderstrandstoelen, strandspeelgoed etc.

De strandcabine wordt half mei geplaatst en rond half september weer afgebroken.

Onze cabines (nrs 96, 101 en 103) bevinden zich bij verdwaalpaal Koe (alle verdwaalpalen hebben een afbeelding uit de reeks Nijntje van Dick Bruna).

Strand en zee, mooi in alle jaargetijden

Hoewel iedereen natuurlijk graag mooi weer heeft is het strand in alle jaargetijden mooi. Lekker uitwaaien op het strand, mooie kastelen bouwen of schelpen zoeken.

Maar Nieuwvliet biedt meer, hier kun je ook zoeken naar fossiele haaietanden. Vooral bij de radartoren, die je kunt zien vanaf "ons" strand worden er veel gevonden. Vooral na springvloed zijn ze niet te missen. In onze berging hebben wij 2 speciale haaientandzeefjes liggen.

Cultuur in de buurt

Visserijmuseum Breskens
Visserijmuseum Breskens
Museumcafe "Het Koekoeksnest" in Nieuwvliet
In een voormalige schuur onstond in 2006 een museumcafe. De eigenaar heeft hierin veel oude relikwieen tentoongesteld en de achtergrondmuziek wordt gedraaid vanuit een nostalgisch draaiorgel. Echt iets om even te gaan kijken onder het genot van een koffie of drankje en ook leuk met kinderen die zich kunnen vermaken op de "zolder" en in de afgesloten binnenspeelplaats met diverse kindergebouwtjes.

De vuurtoren van Breskens
De zwart-wit geschilderde vuurtoren van Breskens stamt uit 1867 en is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland.

Visserijmuseum in Breskens
Het kindvriendelijke visserijmuseum ligt boven de visafslag en geeft aan de hand van foto's, zoutwateraquaria, maquettes en scheepsmodellen een beeld van de bewogen geschiedenis van Breskens en de visserij.

Openluchtmuseum Het Vlaemsche erfgoed in Groede
In Groede ligt een klein straatje wat is veranderd in een openluchtmuseum met verschillende nostalgische winkeltjes en werkplaatsen. In de zomer is er op diverse dagen wat extra's te doen, waaronder op woensdagmiddag speciale activiteiten voor kinderen.
Vergeet ook niet een kijkje te nemen op de Markt, een groot plein met statige huizen, eeuwenoude bomen, een muziektent, een 15e eeuwse kerk en leuke terassen.

Ledeltheater en bioscoop in Oostburg
In Oostburg ligt in het centrum een klein theater met bioscoop. Het programmaboekje van het theater is in onze woning te vinden. In de vakantieperioden zijn er ook vaak nieuwe kinderfilms in de bioscoop.

De Belforttoren, stadhuis, stadspoorten en winkels van Sluis
De grootste blikvanger van Sluis is het stadhuis dat als enige in Nederland is voorzien van een Belfort. Prachtig zijn ook de oude vestingwerken, waarvan de restanten van drie oude stadspoorten bewaard zijn gebleven. Bij het VVV-kantoor start een leuke wandelroute "In de voetsproren van Napoleon en Van Dale" van 5 km. Niet te vergeten om de winkelstraten te doorkruisen, wat in Sluis ook op zondag mogelijk is.

Struisvogelboerderij Monnickenwerve in Aardenburg
De struisvogelboerderij is zeker een bezoekje waard, ze hebben er honderden. Daarnaast is er een winkel waar alles van struisvogels te koop is. Het plaatsje Aardenburg is ook de moeite van een bezoek waard, met een mooie kerk en de oude stadswallen.

 

Steden, iets verder

Rozenhoedkaai in Brugge
Rozenhoedkaai in Brugge

Hulst, de meest Vlaamse stad van Nederland 
In Hulst verkeren de vestingwerken in uitstekende staat. De ruim 3 km lange wandeling over de wallen en bastions geven een goed beeld van de vesting Hulst met zijn grachten, bastions en ravelijnen. De Grote Markt  met het 16e eeuws stadhuis en de Willibrodusbasiliek vormen het hart van de stad. In de binnenstad bevinden zich vele uitnodigende terassen.

Het museum Het Bolwerk en de Hervormde kerk in IJzendijke
In Het Bolwerk (Museum IJzendijke) wordt informatie gegeven over de Staats-Spaanse linies en wordt tot leven gebracht door maquettes, foto's, wapens, sprekende poppen en kledingstukken. Ook erg leuk voor kinderen, zeker met de grote legohoek, waar naast een viertal in lego nagebootste tijdsperioden, de kinderen ook zelf de gelegenheid hebben met lego hun forten te bouwen. Neem ook een kijkje op het plein bij het beeld van Prins Maurits.

Niet te vergeten de Belgische steden Knokke en Brugge
Knokke ligt op 15 km afstand van Nieuwvliet en is een leuke en boeiende kustplaats. Vanuit Nieuwvliet kom je eerst in Knokke-Zoute, een buurt met schitterende en vooral grote landhuizen. Ook de boulevard is een bezoekje waard.
Brugge is een prachtige stad met een heel gezellige markt en prachtige oude gebouwen. Een bezoekje in een bootje door de grachten is aan te raden.

Leuke attracties in de nabije omgeving

Pierewiet in Nieuwvliet
Pierewiet in Nieuwvliet
Pierewiet in Nieuwvliet, geweldig voor kinderen
Een van onze persoonlijke toppers is Pierewiet. Pierewiet is een combinatie van een binnenspeeltuin met groot klimgebeuren, op de bovenverdieping een knutselschuur waar dekinderen kunnen figuurzagen, piepschuimbranden en beschilderen, maskers maken etc. Buiten is er een grote skeltertuin, waar met skelters (met aanhangers) gereden kan worden door een zeeuws ingericht park met bruggen, een vuurtoren, een boot en daarnaast veel vertier met trampolines, kabelbaan en nog veel meer.

De Afslag in Breskens
Een bezoek aan de afslag is ook de moeite waard. Er is een binnenspeelplaats, een grote buitenspeelplaats met klimtoestellen en trampolines en een glijbanenberg. Buiten een leuk parcours minigolf en een prachtig miniatuur treindorp. Een soort Madurodam in het klein.Er zit een restaurant bij en in de zomer is het voor ouders heerlijk vertoeven op het terras.
www.deafslag.nl


Toversluis in Sluis
Toversluis is een indoor en outdoor speeltuin. Binnen een groot klimgebeuren met spingkussens en een autoparcours. Daarnaast zijn er bowlingbanen, een restaurant, een wokrestaurant en een automatenhal. Buiten diverse speelattracties.
www.toversluis.nl

't Krekeltje in Eede
Bij het Krekeltje kunnen kinderen zich prima vermaken. U vindt hier een van de grootste doolhoven van Europa met 10-tallen spelletjes in en rond het doolhof, een overdekt avonturendoolhof tot de nok van de schuur, een veilige speeltuin (voor 1-10 jaar) met overdekt gedeelte, een dierenweide, een hertenpark en vogelkooi
en een puzzelhuisje. U kunt hier bovendien pannekoeken eten of een andere maaltijd nuttigen.
www.tkrekeltje.nl en www.victoriadoolhof.nl

Attracties iets verder

Plopsaland
Plopsaland

Plopsaland, De Panne, Belgie
Bezoek kabouter Plop, Bumba, Piet Piraat, Samson en Gert, Betsy en Big en vele anderen in Plopsaland en geniet van het pretpark waar genoeg te beleven is voor een leuke vakantiedag.
U kunt de reis nog leukermaken door met de tram langs de kustplaatsen te rijden vanaf Knokke naar De Panne.
www.plopsaland.be

Boudewijn Seapark in Brugge, Belgie
De Belgische variant van het Dolfinarium, met dolfijnenshows, zeehondenshows en een geweldige speeltuin/attractiepark voor de kinderen.
www.boudewijnseapark.be

Seafront, Zeebrugge, Belgie
Het Seafront is een maritiem themapark en bestaat uit een museum met diverse onderdelen, zoals een echte Russische duikboot, waar men in kan. Een oud seinschip, waar men door kan lopen en een museum over de scheepvaart en visserij door de eeuwen heen. Dit museum is ook voor kinderen zeer geschikt. www.seafront.be

Sport en Ontspanning in de buurt

Sauna Lillehammer in Zuidzande
Sfeervol saunacomplex met een buitensauna, binnensauna, kruidensauna, zwembad en waterval en vele extra's op het complex van een mooi verbouwde boerderij. In 2007 is het complex verbouwd om u nog meer te laten genieten. www.lillehammersauna.nl

Golf in Oostburg en Knokke
Er zijn 2 prachtige 18 holes golfbanen in de nabije omgeving. De golfbaan in Oostburg ligt op 10 km afstand en heeft naast een mooie baan ook een prachtig clubhuis, waar u heerlijk kunt lunchen en dineren.
In golfbaan in Knokke is zeer bekend en ligt in de wijk Knokke-Zoute. 

Paardrijden in Nieuwvliet
Naast het vakantiepark is een grote manege, Hippo Dór, waar u kunt paardrijden of een paard kunt huren om op het strand mee te rijden. Er zijn ook mogelijkheden voor lesssen of om uw eigen paard te stallen.

Parapente in Nieuwvliet
Vlakbij de woning ligt vliegterrein Nieuwvliet waar u zelf kunt parapenten of als toeschouwer kijken, omdat er zeer geregeld (internationale) vliegwedstrijden worden gehouden.

Karten in Breskens
Breskens heeft een leuke kartbaan, waar u zich prima zult vermaken.

Zwemmen in Nieuwvliet
Zwemmen in al mogelijk op 50 meter afstand in het op het park gelegen hotel. Hier vind u een binnenbad waar u tegen betaling kunt zwemmen. Ook de roompotparken in de omgeving van ons park, zoals de Pannenschuur (500 meter), de Napoleonhoeve en Zeebad (beiden in Breskens op 5 km) hebben een zwembad waar u tegen betaling kunt zwemmen. De prijzen varieren tussen de 2 en 3 euro per persoon. Op camping Zonneweelde in Nieuwvliet kunt u gebruik maken van het buitenzwembad.
 
Bowling en kegelen in Nieuwvliet
In het op 50 meter afstand gelegen hotel kunt u tegen betaling bowlen en kegelen. Een bowlingbaan vindt u ook in Toversluis te Sluis.

Fitness in Nieuwvliet en Oostburg
Fitness kunt u beoefenen in het op het park gelegen hotel of in het grotere fitnesscentrum van OOstburg.

Blowkarten, power-kiting, brandingkajakken, golfsurfen, kitesurfen, mountainbiking, ultimate frisbee, beachvolleybal, beachsoccer, beachgolf, discgolf, klootschieten, boomerang en nordic walking in Cadzand
Bij Moio Adventure in Cadzand (in sprocentrum Cadzand) kunt u al deze sporten beoefenen. Het is de plek voor funsports en sportieve ontspanning.
www.moio.nl

Bezienswaardigheden natuur

Natuurgebied 't Zwin
Natuurgebied 't Zwin

Natuurgebied "De verdronken zwarte polder" in Nieuwvliet
Dit buitendijkse gebied bestaat uit strand, schorren, slikken, geulen en duinen. Het bezit een bijzondere flora met zoutminnende planten, zoals zeekraal, lamsoor, Engels gras en zoutmelde. Het is lopend en fietsend te bereiken vanuit de woning.

Natuurgebied "Het Zwin" van Nieuwvliet tot de Belgische Grens
Vroeger was het Zwin een rijk vertakte vaargeul die West Zeeuws Vlaanderen opdeelde en Brugge vanuit de zee bereikbaar maakte. In de 14e en 15e eeuw werd het geulenstelsel ondieper en later onbevaarbaar. De monding van de geul bleef open, maar werd aan de landzijde geheel omdijkt. Het buitendijkse gebied bestaat uit duinen en schorren. In de zomermaanden bloeit de lamsoor en heeft het landschap een paarse gloed. Het is een belangrijk vogelbroedgebied. Het bezoekerscentrum in Retranchement geeft op speelse wijze een beeld van de verschillende Zwinlandschappen, helpt bij het zoeken naar fossiele haaientanden en toont Het Zwin bij nacht. Vanuit het centrum worden excursies georganiseerd. Er is ook een gemarkeerde fietsroute van39 km (start vanuit NIeuwvliet) die voert langs de natuurgebieden en de historische vestingstadjes Sluis en Retranchement.

Natuurgebied "Braakman"
In 1375 ontstond door een stormvloed De Braakman en liepen dorpjes als Oud-IJzendijke, Moerkerke en Peerboom onder water. In 1952 werd de Braakman met een 2,7 km lange dam afgesloten. Hierdoor bleef Zeeuws Vlaanderen gespaard bij de Watersnoodramp in 1953. Een groot deel van de kreek werd ingepolderd en bestaat nu uit landbouwgrond en bossen; een klein deel bleef water (Braakmankreek). Door de bossen zijn wandelingen uitgezet.

Natuurgebied "Het Verdronken Land van Saeftinge" in Nieuw Namen (Emmadorp)
Het Land van Saeftinge is het grootste brakwatergebied van West-Europa. Het bestaat uit schorren en zandplaten. Tweemaal per dag lopen de geulen vol water en bij springtij of storm lopen ook de schorren onder. Hier broeden en rusten tienduizenden vogels. Er is ook een vogelkijkhut. De flora bestaat uit meer dan 40 verschillende soorten planten.
https://www.hetzeeuwselandschap.nl/saeftinghe/index.php

page loading